Home Orase Atractii Turistice Contact

 

Castelul Bran

Situat la 30 km de Brasov, între Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din România, datorita atât frumusetii lui, a peisajului, cât si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bântuie înca aceste locuri stravechi.
Castelul Bran ( în slava - brana = poarta ) apare mai întâi în documentele din prima domnie a lui Basarab Laiota ( 1473-1476 ). Cetatea Bran, aflata dincolo de trecatoare, spre Ardeal a fost ridicata de cavalerul teuton german Dietrich, dupa 1212. Facuta la început din lemn, ea este înlocuita de sasi cu una de piatra, zidita pe la 1377 sub domnia regelui Ludovic. Pe la sfârsitul secolului al XV - lea regele Vladislav o vinde brasovenilor, pentru 1000 de florini cu tot tinutul înconjurator. Denumirea germana „Torzburg“ deriva probabil din numele Tydricus, dupa cum era denumita stâna pe care cetatea a fost construita dupa 1377. Acest nume a devenit în limba maghiara „Terch“ sau „Torcs“. Forma româneasca „Turciu“, folosita mai întâi de catre Mircea cel Batrân ( 1413 ), s-a pastrat în numele pârâului Turcu, care curge lânga cetate.

Construit pe stâncile abrupte ale Magurii Branului, castelul Bran era format initial dintr-un post de aparare cu doua rânduri de ziduri care închideau trecatoarea dinspre sud, din care s-au pastrat câteva fragmente, cladirea joasa a oficiului vamal care nu s-a pastrat în forma initiala, presupunându-se ca vechea cladire a oficiului era mult mai bine întarita decât cea care i-a urmat si cetatea propriu zisa care cuprindea zidul de incinta, donjonul, turnul rotund si turnul portii. Zidul de incinta este construit din piatra bruta de calcar, portiunile cu caramida fiind ulterioare. Zidul are guri de tragere sub forma unor dreptunghiuri asezate pe verticala. Doar patru dintre aceste guri ( doua la parter si doua la etaj ) sunt asezate orizontal si închise cu oblon gros de lemn. Acest fel de guri de tragere sunt întâlnite la Cetatea Râsnov, Rupea precum si la alte cetati taranesti din Transilvania. Donjonul asezat pe latura de nord, este mai înalt ca restul cladirii ( are 4 etaje ) si are zidaria masiva sprijinita pe stânca. El are doar doua încaperi si o scara îngusta de lemn urca spre acoperis unde se afla un post de observatie. Atât donjonul cât si cortina ce-l continua, au un sir de creneluri treptate, rotunjite. Turnul rotund are azi o sectiune aproape circulara, dar aceasta forma dateaza abia din 1593, când vechiul turn a fost distrus de explozia provocata de un trasnet, urmând ca apoi sa fie refacut. Acest tip de bastioane au început sa fie folosite abia în sec.al XV - lea si mai târziu, când cetatile erau construite în unghi mort. Dupa reconstruire, turnul a avut acelasi scop : la parter adapostea praful de pusca si la etajul unu si doi erau cateva încaperi dintre care se presupune ca una - fara sa se stie care - ar fi fost în sec. al XVIII - lea folosita ca închisoare.

Pestera Liliecilor

Se remarca prin frumusetea stalactitelor si a stalagmitelor) - rezervatii naturale: rezervatia naturala Moneasa, rezervatia "Dosul Laurului" din Zimbru, Gradina Botanica de la Castelul Macea, Bezdin (langa Pecica, intinzandu-de pe o suprafata de 25 de hectare, renumita pentru nuferi), Izbucul de la Calugari (o rezervatie geologica situata la 12 km distanta de Vascau), parcuri dendrologice - la Petris (cu stejari cu o varsta de peste 600 de ani), Savarsin, Macea, Gurahont, Bulci, Capâlnas, Neudorf, Odvos si Manastur, cat si rezervatiile-padure de la Runcu-Grosi, Râul Mare - Halmagel, Prundul Mare - Securigiu