Home Orase Atractii Turistice Contact

Targu Mures

Municipiul Targu-Mures este situat în partea centrala a podisului Transilvaniei, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mures, la 46°32' latitudine nordica si la 24°52' longitudine estica, la o altitudine medie de 320 m.

Situat în centrul Transilvaniei si al României, la confluenta mai multor drumuri nationale si europene, municipiul Tîrgu-Mures reprezinta un nod feroviar, rutier si aerian. Reteaua de transport asigura legaturi multiple datorita drumului E60 ce leaga Europa de Vest de cea de Est.

Clima judetului Mures este continental - moderata cu diferentieri în zona de deal si padure, si în cea de munte.
Flora si fauna, caracteristice podisului Transilvaniei, sunt ocrotite în numeroase rezervatii: Padurea seculara de stejari de pe terenurile mlastinose de la Mociar; Bujorul Românesc din Valea Botei Mari de la Zau de Câmpie; Poiana de Narcise si Parcul Dendrologic din Gurghiu. Muntele de Sare de la Sovata si stâncile spectaculoase din defileul Vaii Muresului vin sa întregeasca frumusetea salbateca a peisajului.
Fauna se mândreste cu superbe exemplare ale ursului brun, cerbului carpatin, caprioarei, mistretului, iepurelui si fazanului, lacurile si apele curgatoare fiind pline de peste dintre care în numar mare pastravul si crapul.

Printre principalele zone turistice ale judetului Mures amintim Sighisoara, cu Cetatea Medievala, defileul vaii Muresului cu spatiile montane învecinate si microstatiunile climaterice Rastolita si Lunca Bradului, zona cinegetica Lapusna, renumita statiune balneara Sovata, situata la poalele muntilor Gurghiu, care ofera factori curativi de mare eficienta pentru un mare numar de afectiuni. Un rol important în turismul muresean revine de asemenea statiunilor locale Sîngeorgiu de Mures, cu ape sarate, namoluri, ape iodurate si clorurate, Ideciul de Jos, cu ape sarate.

Cluj Napoca

Municipiul Cluj-Napoca se afla in partea centrala a Transilvaniei. Se intinde pe o suprafata de 179,5 kmp. Inconjurat pe trei parti de dealuri si coline cu inaltimi intre 500 si 700 m, aspectul lui imbraca forma unei adevarate cetati.

Stravechi centru de cultura si civilizatie romaneasca, Cluj-Napoca este situat in centrul judetului, la incrucisarea unor drumuri importante de interes national si international.

Cel mai important centru urban al Transilvaniei este un oras cu doua nume: Napoca este cel al vechii cetati dacice, iar Cluj este termenul latinesc care l-a desemnat ulterior (vine din Clausum-orasul fiind inchis, cantonat intre dealuri).

Mare centru cultural, universitar si industrial, Cluj-Napoca se mandreste cu alese contributii la cultura si stiinta romaneasca. Este totodata, si un important centru de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica. La ora actuala, in oras isi desfasoara activitatea 23 de institute de cercetare si filiale cu un personal de inalta calificare. Municipiul Cluj-Napoca se remarca si ca un centru marcant de cultura prin cele doua teatre dramatice, doua opere, doua teatre de papusi, patru case de cultura, filarmonica, sase muzee, intre care Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ce dateaza din secolul al XIX-lea.
Populatia municipiului este de aproximativ 350.000 locuitori.

Datorita pozitiei sale, Cluj-Napoca beneficiaza de un climat continental moderat. Temperaturile medii ale anului sunt cuprinse intre 1,5 grC si 2,5 grC. In ceea ce priveste temperaturile extreme, luna cea mai rece este februarie, iar luna cea mai calda este iulie.